Companiile de utilități din energie ridică spre dezbatere o problemă: cine verifică declarațiile consumatorilor care primesc tarife plafonate?

Companiile de utilități din energie ridică spre dezbatere o problemă: cine verifică declarațiile consumatorilor care primesc tarife plafonate?
Companiile de utilități din energie ridică spre dezbatere o problemă: cine verifică declarațiile consumatorilor care primesc tarife plafonate? / Sursa FOTO: e-nergia.ro
Publicat: 05/12/2022, 18:30

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) ridică spre dezbatere o problemă destul de serioasă: furnizorii de energie nu au instrumentele necesare pentru a verifica declaraţiile pe propria răspundere ale consumatorilor care primesc preţuri plafonate.

Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligaţia să aplice un preţ final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susţine că se încadrează, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare şi fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilităţi.

ACUE cere clarificări din partea autorităților

În context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere înaintate de beneficiari, astfel încât facilităţile în discuţie să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de faţă Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, prin ANPIS, a obligaţiei privind recuperarea sumelor acordate clienţilor ale căror declaraţii pe propria răspundere nu corespund realităţii.

„Solicităm autorităţilor responsabile atât la nivel naţional, cât şi local să sprijine activ informarea clienţilor beneficiari în ceea ce priveşte obligaţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere”, spun oficialii ACUE.

Creşterea cantităţilor de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori şi caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanţare concrete şi rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidităţi la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022.

„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adânceşte riscurile privind siguranţa aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizaţie legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situaţie deja dezechilibrată. Solicităm instituţiilor responsabile să îşi respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare” – Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

Valoarea plafonului maxim de decontare, nerealistă

Valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacţiile de pe piaţa angro şi reprezintă o problemă critică pentru finanţarea achiziţiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022. În condiţiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a preţului de achiziţie, furnizorii vor avea dificultăţi în a achiziţiona energia peste preţul de 1300 lei/MWh. În lipsa posibilităţii de achiziţie, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienţii finali va fi blocată.

„Atunci când aplică intervenţii publice pentru stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice, autorităţile pot stabili, în mod excepţional şi temporar, un preţ pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la preţuri sub nivelul costurilor”, a mai spus Dărăban.

Pentru a evita orice potenţial risc de asigurare a continuităţii în aprovizionare, ACUE susţine necesitatea adoptării cu urgenţă a unui mod transparent de calcul a plafonului maxim de decontare.

ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 22.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Erupție monstruoasă pe suprafața Soarelui! Cea mai puternică din ultimii 5 ani
×